Duurzaam besparen op milieu én in portemonnee
Verantwoord omgaan met het milieu is een belangrijk aandachtspunt in de bedrijfsfilosofie van installatiebedrijf OUD. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in houtverwarming. Maar dan op een innovatieve manier waarmee bespaard wordt op milieu
én in de portemonnee! Een combinatie die wij een warm hart toedragen.

Terug naar de oerbron op een ultramoderne manier
Hout als verwarmingsbrandstof is op zich niet nieuw. Kachels en haarden op hout bestaan allang, maar ze worden nog niet vaak benut voor het verwarmen van een volledige woning of kantoorruimte. Die toepassing is nu wel mogelijk dankzij de verbranding van houtblokken, pellets (voorgefabriceerde houtstaafjes gemaakt van afvalhout en zaagsel) of houtsnippers in vaste-brandstofketels. Deze centrale verwarming op hout is een trendy en milieubewust alternatieve vorm van energiebenutting.

Ecologisch …
Met de aanschaf van een houtverwarmingsketel investeert u  in duurzame energie. Het gebruik van hout als brandstof is namelijk zeer milieuvriendelijk. Bij de juiste manier van vergassen van het hout komt er namelijk dezelfde hoeveelheid kooldioxide vrij als
een boom opneemt tijdens het groeiproces. Dit betekent dat er geen sprake is van extra CO²-uitstoot, iets wat in de Europese regelgeving steeds meer de nadruk krijgt en om die reden is stoken met hout volgens het Wereld Natuur Fonds het schoonste alternatief voor brandstoffen als gas of olie.

én economisch
Naast dit ecologische voordeel biedt het investeren in houtverwarming ook economisch voordeel. Want hout is veelal lokaal beschikbaar of kan voor een veel lagere prijs dan aardgas worden ingekocht. Via de Energie-Investerings-Aftrek (EIA) ondervinden ondernemers ook nog eens rechtstreeks financieel voordeel op de inkomsten- of vennootschapbelasting. Bij de aanschaf van een houtverwarmingsketel mag maar liefst 44% van de investeringskosten van de fiscale winst worden afgetrokken. Dit betekent een besparing op zowel energiekosten als inkomstenbelasting. Dus kies hout als u dubbel renderend wilt stoken!

De zekerheid van geld besparen
De praktijk heeft aangetoond dat de benutting van houtverwarming een besparing van zo’n 50 procent oplevert in vergelijking met een centraleverwarmingssysteem op aardgas. Uiteraard hangt het van het totale energieverbruik af wat de precieze terugverdientijd is. Bij grote woonhuizen, boerderijen of kantoorpanden is die terugverdientijd wat korter dan bij woningen van bescheidener omvang (met vaak een wat lager energieverbruik). Een goede algemene richtlijn is een terugverdientijd tussen de twee tot zeven jaar. Na deze periode gaat de houtketel voor u geld opleveren wat u anders aan gas zou betalen. De levensduur van de houtverwarmingsketels bedraagt ongeveer 20 tot 25 jaar, zodat u ervan verzekerd bent dat de investering op de langere termijn zich meer dan terug zal verdienen.

Groeiend financieel gewin
Uiteraard speelt ook de aanschafprijs van hout een rol. Als u het hout moet inkopen, is het stoken op hout ten opzichte van aardgas ongeveer 50% goedkoper. Voor wie de beschikking heeft over gratis of voordelig hout als brandstof - zoals hoveniers, boomrooiers of zagerijen - zal het voordeel nog groter zijn.

Extra voordelig
De keuze voor houtverwarming maakt de aanleg van een gasleiding overbodig, wat een besparing met zich meebrengt.
Een extra voordeel bij het gebruik van hout als energiebron is de besparing op het zogeheten vastrecht voor aardgas.

Installatiebedrijf OUD biedt twee systemen: volautomatisch of handmatig
Grofweg zijn er twee typen houtverwarming:

 • Een volautomatisch brandstofvulsysteem dat geheel zelfstandig zorgt voor de warmteproductie. Dankzij het bijhorende hoogwaardige regelsysteem op elektriciteit wordt de ketel gevoed met pellets, afgestemd op het gevraagde gebruik.
  Ook de asafvoer wordt automatisch geregeld. U hebt er dus geen omkijken naar!
 • Een handmatig brandstofvulsysteem, waarbij u gemiddeld één maal per dag de ketel moet vullen met houtblokken, -snippers of -pellets. Een eenvoudig klusje dat hooguit tien minuten in beslag neemt. Vooral mensen die al ervaring
  hebben opgedaan met traditionele houtgestookte haarden, kiezen voor dit tweede systeem. Vaak vanwege het
  gevoel volledig "selfsupporting" te zijn.

Keuze uit drie topmodellen
Als specialist in de benutting van duurzame energie is installatiebedrijf OUD geselecteerd als dealer van Viessman houtgestookte ketels, kwalitatief de top!

 • De Vitolig 100, het basismodel met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding.
 • De Vitolig 200, een hoogwaardige ketel voor houtvergassing op basis van houtafval,
  houtbriketten of houtblokken tot zo’n halve meter lengte. Dankzij de lange brandduur is de bijvulfrequentie laag.
 • De Vitolig 300, het topmodel met volautomatische toevoer van houtpellets en geïntegreerde asafvoer,
  wat garant staat voor optimaal gemak en comfort.

Sfeer en comfort in het hele huis
Ook heeft installatiebedrijf OUD diverse modellen sfeerkachels met cv-aansluiting in het assortiment die vooral aantrekkelijk zijn
voor woonhuizen. Deze kachels zorgen met hun levendige vlammenspel namelijk voor de oude, vertrouwde gezellige sfeer in woonkamer of eetkeuken, maar door een aansluiting op de cv-installatie worden de overige ruimtes in het woonhuis ook verwarmd. Op deze manier wordt in alle ruimten in het huis door de houtkachel verwarmd. Deze houtkachels kunnen zonder
extra aanpassingen op elke normale cv-installatie aangesloten worden.

Advies van de specialist
Installatiebedrijf OUD is gespecialiseerd in houtverwarming als milieubewuste, vooruitstrevende energiebron. Wij hebben ruime ervaring in het installeren en haarscherp afstellen van houtgestookte verwarmingsinstallaties. In onze showroom staan diverse ketels in werking opgesteld. Wij adviseren u graag ter zake kundig over de mogelijkheden.