Veel gestelde vragen - FAQ

Is een pelletkachel veel goedkoper in het gebruik dan het stoken met aardgas?
Afhankelijk van de hoeveelheid pellets dat u inkoopt zal het stoken met pellets tot zo'n 50% goedkoper kunnen zijn dan het stoken met aardgas. Indien u per zakje van 15 kg inkoopt dan zal de prijs gelijk zijn. Meestal raden we aan om een een 'big bag' van 1000 kg of pallet met 50 zakken van 15 kg aan te schaffen.

Is een pelletkachel milieuvriendelijk?
Het verbranden van pelletkorrels levert rookgassen op. Deze rookgassen bevatten CO2. Echter in verhouding met aardgas komt er minder CO2 vrij. Bovendien zal er een vergelijkbare hoeveelheid CO2 vrijkomen als men hout laat verrotten. Bij het verrotten komt zelfs methaangas vrij dat schadelijker is voor het milieu. Bij verbranding is dit veel minder. Een ander voordeel bij een pelletkachel is het hoge rendement, waardoor het hout optimaal verbrand wordt.

Heb ik een schoorsteen nodig voor een pelletkachel?
Een pelletkachel kan op de buitengevel aansluiten mits u tenminste 1,5 meter omhoog gaat. In Nederland is een geveldoorvoer voor pelletkachels toegestaan. Daarnaast kan men pelletkachels ook aansluiten door het dak met een eenvoudige dakdoorvoer. Deze afvoer hoeft niet boven de nok uit te komen, aangezien de pelletkachel over een rookgasventilator beschikt. Aansluiting op een bestaande schoorsteen is natuurlijk ook mogelijk. Een pelletkachel stoot minder uit dan een houtkachel.  Wel dient men zich te houden aan het Bouwbesluit en de berekening van de (voldoende) afstand tot de buren, ventilatie openingen en deuren en ramen. Belangrijk hierbij is dat er geen overlast wordt veroorzaakt.

Wat is een concentrische rookgasafvoer?
Dit houdt in dat een binnenpijp in de buitenpijp is aangebracht. Voor pelletkachels heeft Nordic Fire een concentrische afvoer laten ontwikkelen met een binnendiameter voor de afvoer van rookgassen van ø 80 mm. De buitenpijp van 130 mm zorgt voor de aanvoer van verse lucht voor de verbranding. Hierdoor kan men een pelletkachel als een gesloten systeem aansluiten en wordt er geen zuurstof uit de woonkamer onttrokken.

Hoe zit het met fijnstof?
Een pelletkachel stoot ook fijnstof uit. Echter de concentratie fijnstof ligt onder de 20mg/kuub. Dit is ver onder de norm welke op dit moment gesteld wordt. Bovendien is de fijnstof uitstoot biologisch afbreekbaar. De fijnstof van een dieselauto is tot 100x schadelijker.

Hoe brandt het vuur van een pelletkachel?
In vergelijking met een houtvuur brand het vuur van een pelletkachel iets wilder omdat er veel lucht bijkomt. In de hoogste stand heeft men toch nog een redelijk mooi vlammenspel. Op onze website kunt u tevens een film zien van een brandende pelletkachel.

Maakt een pelletkachel lawaai?
Een normale pelletkachel is hoorbaar. De ventilator is op de hoogste stand goed hoorbaar. Op de laagste stand is het geluid aanvaardbaar. Ook kan men soms het geruis van de pelletkorrels horen die in het vuur geleid worden. De nieuwste pelletkachels van HOUTVERWARMING.info zijn geluidsarm en deze zijn ten opzichte van andere pelletkachels veel stiller.

Kan ik de pelletkachel ook instellen op tijd of temperatuur?
Een HOUTVERWARMING.info pelletkachel kan men geheel naar wens instellen. Ook kan men de pelletkachel 's-morgens automatisch laten starten en een gewenste tijd weer uit laten gaan. Ook kan men de gewenste kamertemperatuur instellen waardoor de pelletkachel deze vervolgens automatisch op temperatuur houdt.

Zit er veel onderhoud aan een pelletkachel?
Een pelletkachel dient goed te onderhouden worden. U dient de aslade te reinigen en het 'vuurbakje' moet schoon zijn. 1 x per jaar is onderhoud nodig. Maak hier een afspraak voor uw onderhoud aan uw ketel. Klik hier

Hoe zit het met technische vragen?
HOUTVERWARMING.info zorgt ervoor dat de installateurs van de pelletkachels voldoende kennis hebben van deze producten. Dit is van belang als u op een bepaald moment vragen heeft.

Gaan die pellets niet ook in prijs stijgen net als gas?

In het buitenland zien we dat de laatste jaren de prijs van pellets behoorlijk stabiel is en niet sterk stijgt. Vanwege de toegenomen aantal producenten hiervan zal de prijs onder druk komen te staan en misschien zelfs dalen. De laatste jaren is het verschil t.o.v. aardgas of stookolie steeds groter geworden. Het stoken met pellets kan u zelfs een besparing oplevering van meer dan 50% op uw stookkosten.

Waar halen we de pellets vandaan?

Via onze website kunt u dieverse producten zoals; pelletkorrels, houtsnipper en houtblokken bestellen. Wij leveren ook aan huis. Klik hier

Heb ik geen afvoer nodig voor een pelletkachel?
Voor een pelletkachel is wel een rookgasafvoer nodig. De standaard aansluiting daarvoor heeft een doorsnede van 8 cm. Een echte schoorsteen kan altijd en is natuurlijk nog beter. Technisch gezien kan men een pelletkachel aansluiten met een aansluiting door de gevel, wel is het verstandig minimaal 1,5 meter omhoog te gaan. Verder dient men er rekening mee te houden dat men geen overlast veroorzaakt voor buren en dat er geen rookgassen door ramen en of ventilatie openingen naar binnenkomen. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen. U kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn de prijzen van pelletkachels?
Maak met onze adviseur een afspraak. Klik hier
Of bel ons op om een afspraak te maken.