Een goed onderhouden kachel
heeft een goede werking

Houtkachels moeten jaarlijks onderhouden worden dat kunnen wij voor u verzorgen.
Er zijn een paar zaken die men zelf kan controleren.

Slecht sluitende deuren zijn meestal te wijten aan het koord binnenin de deur dat aan vervanging toe is. Dit kan men testen door een stukje papier op verschillende plaatsen tussen de deur te steken en deze te sluiten. Indien u het papier er makkelijk tussenuit kan trekken is op die plaats het koord versleten. Sommige deuren kan men bijregelen waardoor ze steviger sluiten. Dit is slechts een tijdelijke oplossing. Vroeg of laat zal u het koord toch moeten vervangen.

Kijk ook even na of het glas in de deur nog goed vastzit. Na verloop van tijd kan door het steeds uitzetten en krimpen van alle onderdelen van de kachel het glas los komen te zitten. Meestal zal u dit kunnen aandraaien door middel van schroefjes. LET OP. Indien u de schroefjes te vast zet zal het glas breken. Keramisch glas is zeer goed bestand tegen hitte, maar niet tegen druk of stoten. Kijk ook even naar het koord tussen het glas en deur. Dit zal na verloop van tijd ook aan vervanging toe zijn.

Vrijwel alle houtkachels zijn uitgerust met vuurstenen. Deze stenen beschermen het staal of gietijzer tegen de zeer hoge temperaturen in de kachel. Na verloop van tijd kan het zijn dat er een steen breekt. Deze kan men makkelijk vervangen door een nieuwe. Elke speciaalzaak die houtkachels verkoopt zal u dergelijke stenen kunnen leveren. Gebroken stenen hoeven niet noodzakelijk onmiddellijk vervangen te worden. De kachel kan perfekt blijven werken met een paar gebroken stenen zonder in te boeten aan efficientie.

Houtkachels moeten jaarlijks nagekeken worden

Indien u een kachel van een gekend merk heeft kan men vrijwel alle onderdelen los verkrijgen. Bij minder gekende merken kan dit wel eens problemen geven. Het is misschien interessant om te informeren of een bepaald merk een magazijn in de buurt heeft of waar de fabriek zich bevind. Als dit niet te ver weg is kan u meestal rekenen op een snelle levering van onderdelen.

Kachels die uitgerust zijn met een katalysator kunnen tussen 4 en 6 jaar branden zonder dat deze katalysator moet vervangen worden. Dit kan verschillen van merk tot merk. Het regelmatig reinigen van de katalysator verlengt de levensduur. Dit kan men doen door met een zachte borstel of stofzuiger alle stofdeeltjes te verwijderen. Indien u merkt dat de katalysator scheurtjes vertoond of dat er stukjes afgebroken zijn dan moet u deze meestal vervangen.

Bij kachels in plaatstaal kan het gebeuren dat door extreem hoge temperaturen delen van de kachel vervormd worden. Deze vervorming zal slechts minimaal zijn, maar kan voorkomen. Indien men een ernstige vervorming opmerkt haalt men er best een expert bij om te laten controleren of dit normaal is. Deze vervormingen zijn niet te herstellen en in het slechtste geval dient u de ganse kachel te vervangen.

Kachels in gietijzer hebben dit probleem niet. Indien u een gietijzeren kachel lange tijd op een extreem hoge temperatuur laat werken kan het wel zijn dat delen van de kachel scheurtjes vertonen, maar dit komt zelden voor. Het is belangrijk dat u een kachel koopt die niet heel de tijd op maximaal vermogen moet branden om uw woning op te warmen. Koop liever een model dat meer vermogen levert dan dat u nodig hebt.

HOUT
VERWARMING.info heeft de "now how" en "expertise" in huis om uw houtkachel zo optimaal mogelijk te laten functioneren en u het optimale rendement
en de optimale warmte te geven. Vul vandaag nog het formulier in voor een inspectie van uw houtkachel en wij maken op kort termijn een afspraak met u.


Tekst Bronvermelding: verwarming-info